Szybki kontakt

784 610 315 w godz. 8-16

E-Mail

sklep@promar24.pl

Gdy w kuchni ważny jest każdy centymetr…

Mała kuchnia, jak żadna inna, wymaga specjalistycznego podejścia. Czasami pomieszczenie to jest na tyle niewielkie, że posiadając je, trzeba liczyć się z dużymi ograniczeniami. Jednak warto wiedzieć, że można je zminimalizować… Jak? Dbając o każdy centymetr…

Na początku przypomnijmy

Żelazne zasady aranżacji kuchni.

Podstawowe sprzęty kuchenne, takie jak zlewozmywak, lodówka i kuchenka zwykle ustawia się na kształt trójkąta. By osoba gotująca w kuchni mogła swobodnie się po niej poruszać, boki trójkąta idealnie, gdy są krótsze niż sześć metrów, jednak suma tych boków powinna być dłuższa niż trzy metry.

Gdy kuchnia jest wąska i długa, zazwyczaj decydujemy się na zabudowę jednej ze ścian. W takiej sytuacji zamiast trójkąta w kuchni, sprzęty ustawione są w jednej linii. Można odbiec od tego i ustawić nasze kuchenne urządzenia na kształt litery L, jednak jest to możliwe tylko w sytuacji, gdy okno znajduje się powyżej blatów albo na ich wysokości. Inna opcja wyklucza tę możliwość.

Szersze kuchnie są odpowiednie do zabudowy z dwóch stron, które powinny być oddalona od siebie o minimum 120 cm. Taka aranżacja może także przyjąć inny wymiar. Możemy bowiem stworzyć także kuchnię w kształcie litery C. Jednak i tutaj ważna jest wysokość okna, które powinno być umieszczone na wysokości większej niż blat kuchenny.

W małych kuchniach oprócz tego, że należy zadbać o wybór mniejszych sprzętów AGD (wybierajmy AGD wolnostojące, bo sprzęt do zabudowy zajmuje więcej miejsca kosztem swojej pojemności) oraz o to, by ograniczyć je do tych, które naprawdę są nam niezbędne,

Należy zadbać o funkcjonalność.

Po pierwsze znajdźmy dobre miejsce na nasze naczynia i sprzęty, które używamy najczęściej. Powinny znajdować się one na wysokości naszych oczu. Regułą jest, by nie przekraczać przestrzeni pomiędzy kolanami a naszą wysokością spojrzenia. Przedmioty, których używamy nie za często umieśćmy w sferze poniżej, albo powyżej uprzednio wspomnianej. Żelazną zasadą jest także zaprzestanie tak zwanego chomikowania. Mała kuchnia to ostatnie miejsce, które jest odpowiednie na przechowywanie sprzętów, naczyń, których po prostu nie używamy.

W niewielkiej kuchni doskonale sprawdzą się także pojemne szafki, które powinny znaleźć swoje miejsce także w narożnikach. W tym celu kupmy specjalne szafki narożne z bardzo wygodnymi wysuwanymi koszami w kształcie półkola. Nasze kuchenne szafki powinny posiadać także odpowiednią ilość szuflad. Płaskie użyjemy na sztućce, głębokie na inne, równie ważne w kuchni przedmioty. Coraz częściej w szafkach umieszczają producenci głębokie kosze, które ograniczają do minimum naszą konieczność schylania się w kuchni. Wygodne kosze z powodzeniem pomieszczą bowiem naczynia, garnki, czy produkty spożywcze. Takie szafki z szufladami zajmą mało miejsca w kuchni. Ponadto pozwolą na swobodny dostęp do nich z każdej możliwej strony.

Mała kuchnia to także miejsce na składane stoły, krzesła. Pomysłów na tak skonstruowane meble jest bardzo wiele. Poczytają o nich Państwo w kolejnym naszym artykule.

Comments are closed.