Szybki kontakt

784 610 315 w godz. 8-16

E-Mail

sklep@promar24.pl

Pyszne rogaliki drożdżowe (kruche)

Przygotowanie: 90 min

Trudność: łatwe

Składniki:
•          ½ kg mąki tortowej
•          ½ szklanki śmietany 12%
•         250 g margaryny Kasia
•         8 dag drożdży
•         łyżeczka cukru
•          jajko do posmarowania
•         marmolada, owoce świeże lub z puszki (kompotu)
1. Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem
2. Margarynę wymieszać z przesianą przez sito mąką, dodać drożdże i dobrze wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki)
3. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i wstawić do miski napełnionej zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch oznacza to, że jest odpowiednio wyrośnięte
4. Ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki tak by nie było zbyt wilgotne. Podzielić na pięć części i każdą z nich rozwałkować. Okrągłe placki ciąć na 8 części (jak pizzę).
5. Nakładać marmoladę i zawijać formując rogaliki. Posmarować rozbitym jajkiem

6. Rogaliki piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni

Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem lub pomazać roztopioną czekoladą
Smacznego!!!

Składniki:
•         ½ kg mąki tortowej
•          ½ szklanki śmietany 12%
•         250 g margaryny Kasia
•         8 dag drożdży
•         łyżeczka cukru
•         jajko do posmarowania
•         marmolada, owoce świeże lub z puszki (kompotu)




1. Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem
2. Margarynę wymieszać z przesianą przez sito mąką, dodać drożdże i dobrze wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki)
3. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i wstawić do miski napełnionej zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch oznacza to, że jest odpowiednio wyrośnięte
4. Ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki tak by nie było zbyt wilgotne. Podzielić na pięć części i każdą z nich rozwałkować. Okrągłe placki ciąć na 8 części (jak pizzę).
5. Nakładać marmoladę i zawijać formując rogaliki. Posmarować rozbitym jajkiem
6. Rogaliki piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni
Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem lub pomazać roztopioną czekoladą

Smacznego!!!

Comments are closed.