Przygotowanie: 90 min
Trudność: łatwe
Składniki: |
• ½ kg mąki tortowej |
• ½ szklanki śmietany 12% |
• 250 g margaryny Kasia |
• 8 dag drożdży |
• łyżeczka cukru |
• jajko do posmarowania |
• marmolada, owoce świeże lub z puszki (kompotu) |
1. Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem |
2. Margarynę wymieszać z przesianą przez sito mąką, dodać drożdże i dobrze wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki) |
3. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i wstawić do miski napełnionej zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch oznacza to, że jest odpowiednio wyrośnięte |
4. Ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki tak by nie było zbyt wilgotne. Podzielić na pięć części i każdą z nich rozwałkować. Okrągłe placki ciąć na 8 części (jak pizzę). |
5. Nakładać marmoladę i zawijać formując rogaliki. Posmarować rozbitym jajkiem
6. Rogaliki piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni |
Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem lub pomazać roztopioną czekoladą |
Smacznego!!! |
Składniki: |
• ½ kg mąki tortowej |
• ½ szklanki śmietany 12% |
• 250 g margaryny Kasia |
• 8 dag drożdży |
• łyżeczka cukru |
• jajko do posmarowania |
• marmolada, owoce świeże lub z puszki (kompotu) |
1. Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem |
2. Margarynę wymieszać z przesianą przez sito mąką, dodać drożdże i dobrze wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki) |
3. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę i wstawić do miski napełnionej zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch oznacza to, że jest odpowiednio wyrośnięte |
4. Ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki tak by nie było zbyt wilgotne. Podzielić na pięć części i każdą z nich rozwałkować. Okrągłe placki ciąć na 8 części (jak pizzę). |
5. Nakładać marmoladę i zawijać formując rogaliki. Posmarować rozbitym jajkiem |
6. Rogaliki piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni |
Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem lub pomazać roztopioną czekoladą |
Smacznego!!! |