Przygotowanie: 90 min
Trudność: łatwe
Składniki: |
• ½ kg mąki |
• ½ szklanki ciepłej wody |
• ¼ kostki „drożdży Babuni” |
• 3 łyżeczki oliwy bądź oleju |
• 3 łyżeczki cukru |
• ½ łyżeczki soli |
1. Drożdże rozpuścić w wodzie, oliwie i cukrze. |
2. Przesiać przez sito mąkę, dodać drożdże, sól i dobrze wyrobić ciasto – ma być gęste i odchodzić od ręki. |
3. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min. |
4. Ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki następnie rozwałkować na okrągły placek. |
5. Nałożyć sos do pizzy oraz ulubione składniki.6. Piec pizzę ok. 15 minut w temp. 220 stopni. |
Najlepiej podawać ze świeżo posiekanymi listkami bazylii i oregano. |
Smacznego!!! |
2 Responses to Pizza – włoski przepis na ciasto