Szybki kontakt

784 610 315 w godz. 8-16

E-Mail

sklep@promar24.pl

Pizza – włoski przepis na ciasto

Przygotowanie: 90 min

Trudność: łatwe

Składniki:
•          ½ kg mąki
•         ½ szklanki ciepłej wody
•         ¼ kostki „drożdży Babuni”
•         3 łyżeczki oliwy bądź oleju
•         3 łyżeczki cukru
•          ½ łyżeczki soli
1. Drożdże rozpuścić w wodzie, oliwie i cukrze.
2. Przesiać przez sito mąkę, dodać drożdże, sól i dobrze wyrobić ciasto – ma być gęste i odchodzić od ręki.
3. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min.
4. Ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki następnie rozwałkować na okrągły placek.
5. Nałożyć sos do pizzy oraz ulubione składniki.6. Piec pizzę ok. 15 minut w temp. 220 stopni.
Najlepiej podawać ze świeżo posiekanymi listkami bazylii i oregano.
Smacznego!!!

2 Responses to Pizza – włoski przepis na ciasto