Szybki kontakt

784 610 315 w godz. 8-16

E-Mail

sklep@promar24.pl

Spaghetti bolognese

Przygotowanie: 60 min

Trudność: łatwe

Składniki:
•         makaron spaghetti
•         300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
•         2 cebule
•         1 puszka pomidorów bez skórki
•         2 ząbki czosnku
•         mała puszka koncentratu pomidorowego
•         oliwa z oliwek
•         przyprawy: bazylia, oregano, rozmaryn
•         sól, pieprz
•         ser parmezan
1. Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek. Wszystko wrzucamy do garnka przygotowanego na sos
2. Na patelnię wrzucamy mielone mięso i podsmażamy je tak, aby przestało być surowe. Wrzucamy do garnka
3. Dusimy podlewając nieco wodą (bulionem) i rozdrabniając widelcem wszelkie zbite grudki mięsa przez ok. 20 min
4. Wrzucamy rozdrobnione pomidory, przyprawy, sól. Najlepiej świeże pomidory, ale zimą możemy wybrać pomidory z puszki. Dodajemy dużą ilość ziół. Na tym etapie możemy dodać lampkę czerwonego wina. Dusimy ok. 20 min
5. Smakujemy. W miarę potrzeby dodajemy koncentratu pomidorowego i żółtko jaja kurzego. Sos powinien być zawiesisty, wszystkie składniki dobrze rozdrobnione
Na ugotowany makaron spaghetti układamy kilka łyżek gęstego sosu i posypujemy po wierzchu parmezanem lub startym żółtym serem .

Smacznego!!!

Comments are closed.