Przygotowanie: 60 min
Trudność: łatwe
Składniki: |
• makaron spaghetti |
• 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego |
• 2 cebule |
• 1 puszka pomidorów bez skórki |
• 2 ząbki czosnku |
• mała puszka koncentratu pomidorowego |
• oliwa z oliwek |
• przyprawy: bazylia, oregano, rozmaryn |
• sól, pieprz |
• ser parmezan |
1. Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek. Wszystko wrzucamy do garnka przygotowanego na sos |
2. Na patelnię wrzucamy mielone mięso i podsmażamy je tak, aby przestało być surowe. Wrzucamy do garnka |
3. Dusimy podlewając nieco wodą (bulionem) i rozdrabniając widelcem wszelkie zbite grudki mięsa przez ok. 20 min |
4. Wrzucamy rozdrobnione pomidory, przyprawy, sól. Najlepiej świeże pomidory, ale zimą możemy wybrać pomidory z puszki. Dodajemy dużą ilość ziół. Na tym etapie możemy dodać lampkę czerwonego wina. Dusimy ok. 20 min |
5. Smakujemy. W miarę potrzeby dodajemy koncentratu pomidorowego i żółtko jaja kurzego. Sos powinien być zawiesisty, wszystkie składniki dobrze rozdrobnione |
Na ugotowany makaron spaghetti układamy kilka łyżek gęstego sosu i posypujemy po wierzchu parmezanem lub startym żółtym serem . |
Smacznego!!! |